Bra med extra tillskott när du tränar eller simmar

Om du badar och simmar ofta och har det som träning så kan det vara idé att använda dig av olika tillskott. Ett bra tillskott är kreatin. Det har nämligen en dokumenterad positiv effekt på högintensiv träning eller reptetiv träning. Även om vanlig mat räcker långt, så är det inte fel att få i sig extra i form av kreatin eller proteinpulver. Är man dessutom vegetarian är det extra noga att få i sig extra kreatin.

Vad är kreatin?

Kreatin är ett ämne som finns naturligt i våra muskler. Det hjälper till att lagra fosfat som används som energi i metabolismen. Metabolism är kroppens energiomsättning. När du tränar och frigör energi, så används fosfat och det via omvandling av ATP till ADP. Man kan säga att ATP är kroppens egen energivaluta. Det vi äter processas till att bli till detta. Kreatin möjliggör mer fosfat, så det gör att du orkar mer helt enkelt.

Bad är rekommenderad dos av kreatin?

Om du tänker att du ska börja med kreatin i form av tillskott, så rekommenderas det att du till en början tar 5 gram, fyra gånger om dagen i total 20 dagar. Sedan fortsätter du med underhållsdoser på 3 till 5 gram per dag. Man kan jämföra denna mängd med att äta 450 gram lax och rött kött som ger 1–2 gram kreatin.